Aflossingsvrije hypotheek
hypothecaire lening

Aflossingsvrije hypotheek

De keuze voor de aflossingsvrije hypotheek is snel gemaakt als u wilt profiteren van de laagste maandlasten. Bij een aflossingsvrije hypotheek betaalt u namelijk alleen rente, en die is volledig aftrekbaar van de belasting. Het is een hypotheekvorm waarbij u tijdens de gehele looptijd van de hypotheeklening niet aflost maar ook geen bedrag opbouwt om aan het einde van de looptijd de hypotheeklening alsnog af te lossen. U kunt dus tijdens de gehele looptijd het maximale bedrag van de belasting aftrekken.

U heeft meestal wel eigen geld nodig om een aflossingsvrije hypotheek te kunnen krijgen. De aflossingsvrije hypotheek mag van de hypotheekverstrekkers over het algemeen niet hoger zijn dan ongeveer 65% van de verkoopwaarde van uw woning (75% van de executiewaarde). Voor het overige deel van de hypotheek wordt vaak een andere hypotheekvorm gekozen.

Hoe wordt de aflossingsvrije hypotheek afgelost?

Het geleende bedrag voor de hypotheek moet u aan het eind van de looptijd aflossen. De opbrengst van de verkoop van uw huis is dan genoeg om uw lening af te lossen als u gaat verhuizen. Dat is echter niet het geval wanneer de waarde van uw woning daalt. Dan zou u met een schuld kunnen blijven zitten. U kunt het geld ook terug betalen doordat u in de tussentijd het geld zelf hebt gespaard. Het is ook mogelijk om een nieuwe hypotheek af te sluiten. Houd er wel rekening mee dat de rente over deze nieuwe hypotheek niet meer fiscaal aftrekbaar kan zijn. Informeer hiernaar bij uw hypotheekadviseur.

Voor wie is de aflossingsvrije hypotheek geschikt?

De aflossingsvrije hypotheek is bedoeld voor mensen die een voor een groot gedeelte eigen geld inbrengen. Zo is het mogelijk dat een ouder stel verhuist naar een kleinere woning waarvoor de aflossingsvrije hypotheek uitstekend geschikt is. Met een aflossingsvrije hypotheek wordt niets afgelost waardoor u maximaal gebruikt maakt van de belastingaftrek. Dat is voor veel consumenten een belangrijke reden om te kiezen voor de aflossingsvrije hypotheek. De aflossingsvrije hypotheek wordt veel gebruikt in combinatie met andere hypotheekvormen