Annuïteiten hypotheek
verzeker uw huis

Annuïteiten hypotheek

De annuïteitenhypotheek is één van de meest klassieke hypotheekvormen. Er wordt echter niet meer zo vaak gekozen voor deze hypotheekvorm door fiscale redenen. Tijdens de looptijd van de hypotheek wordt er afgelost. De hypotheekrenteaftrek wordt hierdoor minder en minder naarmate de looptijd vordert. Het tweede nadeel van de annuïteitenhypotheek is dat eigenaren van een woning bij het verkopen van het huis de eventuele overwaarde mee moeten nemen naar het nieuwe huis. Geld dat afgelost is moet dan opnieuw worden geïnvesteerd in de nieuwe woning. Door tijdens de looptijd af te lossen wordt de overwaarde van de woning verhoogt waardoor mogelijkheden van belastingaftrek minder groot zijn bij een verhuizing.

Hoe verloopt de annuïteitenhypotheek?

Het bedrag dat u iedere maand betaalt wordt de annuïteit genoemd – de aflossing en rente samen. Dit bedrag is iedere maand hetzelfde maar de samenstelling van de annuïteit verandert steeds doordat u aflost. Het aflossingsdeel wordt hierdoor steeds groter en betaalt u continu minder rente. De totale hypotheekschuld die u heeft bij een hypotheek wordt immers steeds minder. Bij de start is het aandeel van de rente groot, omdat de totale schuld op het hoogste is in het begin, en het aflossingsaandeel redelijk klein. Aan het einde van de looptijd is dit juist omgekeerd; het renteaandeel is klein en het aandeel van de aflossing groot.

Voor wie is de annuïteitenhypotheek geschikt?

De annuïteitenhypotheek is bedoeld voor consumenten die van vaste maandlasten houden en aan het einde van de looptijd de hypotheek afgelost willen hebben. Een afgelost huis is voor velen een doel iets achter te laten voor de kinderen in een erfenis. Andere kiezen ervoor om het huis te verkopen, een huis te huren en van de opbrengst van de woning nog even goed te genieten. Doordat de hypotheekrenteaftrek steeds minder wordt is de annuïteitenhypotheek hedendaags niet meer zo populair als jaren geleden. In sommige gevallen kan het echter nog steeds een uitstekende oplossing zijn.