Beleggingshypotheek
verzeker uw huis

Beleggingshypotheek

De beleggingshypotheek bestaat uit twee varianten: beleggen via een levensverzekering (indirect) of rechtstreeks beleggen in aandelen. Bij beide vormen van beleggen geldt dat uw rendement vooraf niet gegarandeerd is. U bent afhankelijk van de resultaten van de beleggingen. Bij enkele soorten beleggingshypotheken leent u meer dan wat u nodig hebt om de woning te kopen, wat u belegt in aandelen. Over het geld dat u extra leent mag u geen rente aftrekken. Bij een standaard beleggingshypotheek profiteert u van een maximale hypotheekrenteaftrek doordat u niet aflost op de hypotheek.

De meest voorkomende beleggingshypotheek

Een beleggingshypotheek is meestal een combinatie van een aflossingsvrije hypotheek en een beleggingsrekening of een effectendepot. Bij de meest voorkomende beleggingshypotheek wordt er tegoed opgebouwd door te beleggen in aandelen. Het vermogen dat u opbouwt met de beleggingshypotheek valt onder de vermogensrendementsheffing in box III. Dit wordt tegen een vlaktaks van 30% belast wat neerkomt op 1,2% belasting over het gemiddelde vermogen in een jaar. Er is echter een vrijstelling van € 20.661,- per persoon en het dubbele als u getrouwd bent.

Hoe wordt de beleggingshypotheek afgelost?

Tijdens de looptijd lost u niet af op de hypotheek. In plaats daarvan maakt u iedere maand geld over naar de beleggingsrekening. Aan het eind van de looptijd moeten het saldo van de inleg tezamen met de behaalde winst genoeg zijn om de hypotheek af te lossen. Het is echter mogelijk dat uw beleggingen aan het eind van de looptijd niet genoeg opbrengen om de totale hypotheek helemaal af te lossen. Het risico is dus groter dan bij de andere hypotheekvormen – houdt hier goed rekening mee. Hoewel u met de extra beleggingen veel winst kunt maken kan het ook zo zijn dat u veel verlies maakt en met schulden blijft zitten.