Hypotheekrente
verzeker uw huis

Hypotheek verzekeren

Doordat een hypotheek voor een langere periode wordt afgesloten zijn er veel dingen die in de tussentijd kunnen gebeuren. In een periode van 30 jaar gebeurt veel en zo ook onprettige zaken. U kunt bijvoorbeeld arbeidsongeschikt raken door een ongeval, met als gevolg dat u uw inkomen kwijt raakt. Het is ook mogelijk dat u uw baan kwijt raakt en het moet doen met een veel lager inkomen dan wat u eerder had. Al deze zaken maken het lastiger om de maandelijkse lasten te blijven voldoen. Tegen al deze risico’s kunt u een verzekering afsluiten, naast een verplichte verzekering tegen overlijden.

Welke verzekeringen zijn nodig en welke niet?

Als u in gesprek gaat met uw hypotheekadviseur vraag deze dan welke risico’s er voor u zijn, en hoe groot deze risico’s zijn. De adviseur kan u dan precies uitleggen welke verzekeringen nodig zijn. U kunt de hypotheekadviseur bijvoorbeeld vragen uit te rekenen wat er gebeurt als het inkomen van u of uw partner wegvalt. Wanneer u al verzekerd bent tegen risico’s is het belangrijk dit mee te nemen naar het gesprek. De adviseur zorgt dat u niet dubbel verzekerd bent tegen bijvoorbeeld arbeidsongeschiktheid of overlijden.

Is een levensverzekering verplicht?

De hypotheekverstrekker kan u verplicht stellen om bij het aangaan van een hypotheek een levensverzekering af te sluiten. Dit is niet altijd het geval maar het kan zijn dat de bank zekerheid wil om terugbetaald te worden. Met de levensverzekering heeft de bank garantie dat de hypotheek werkelijk afbetaald wordt in geval van overlijden. Als de levensverzekering verplicht is voor het afsluiten van de hypotheek zal de bank vaak als eis stellen dat u de polis verpandt. In dat geval is de bank begunstigde bij overlijden.