Levenhypotheek
hypotheekrenteaftrek

Levenhypotheek

Bij de traditionele levenhypotheek betaalt u maandelijks premie voor een verzekering. Het gaat het vaak over een hypotheek op basis van een gemengde kapitaalverzekering alhoewel er ook andere variaties zijn. Het verschil tussen de variaties ligt vooral in hoe de premie wordt gebruikt voor het spaar- of beleggingsdeel. Als de rente tijdens de looptijd gelijk blijft is er ook geen wijziging in de netto en bruto maandlasten. De hypotheekrenteaftrek wordt maximaal benut doordat u tussentijds niet aflost op de hypotheek. De levenhypotheek is in feite een aflossingsvrije hypotheek met een verpande polis. Een verpande polis is een levensverzekering waarbij de geldverstrekker de eerste begunstigde is op de einddatum of bij overlijden.

Waaruit bestaat de levenhypotheek?

Tijdens de looptijd betaalt u maandelijks een premie voor de verzekering. Deze premie voor de levenhypotheek bestaat enerzijds uit een spaar- of beleggingsdeel. Om aan het eind van de looptijd gedeeltelijk de hypotheek af te kunnen lossen wordt met het spaar- of beleggingsdeel gespaard of belegd. Anderzijds bestaat de premie voor de levenhypotheek uit een overlijdensrisicodeel. Indien u komt te overlijden voor het eind van de looptijd kan de hypotheek afgelost worden. U kunt de levensverzekering bij verhuizing meenemen of bij het oversluiten van de hypotheek.

Voor wie is de traditionele levenhypotheek geschikt?

De levenhypotheek is bedoelt voor consumenten die vaste maandlasten willen en maximaal willen profiteren van de fiscale mogelijkheden met betrekking tot belastingaftrek. Als u aan de voorwaarden voldoet is de uitkeer van het kapitaal belastingvrij. Tijdens de looptijd hoeft u niet af te lossen; u betaalt alleen rente en premie. Het nadeel van een levenhypotheek zijn de kosten verwerkt in de verzekering. In de eerste jaren van de verzekering brengen verzekeraars een groot deel van de premie in als kosten. Als u van plan bent om een levenhypotheek af te sluiten laat u dan goed adviseren door een hypotheekadviseur.