Nationale Hypotheek Garantie
nhg

Nationale Hypotheek Garantie

De Nationale Hypotheek Garantie, oftewel NHG, wordt door de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen uitgereikt. Het Waarborgfonds staat met de Nationale Hypotheek Garantie in bepaalde omstandigheden garant voor de afbetaling van het hypotheekbedrag aan de geldverstrekker. Als je in aanmerking komt voor de Nationale Hypotheek Garantie kun je een lagere hypotheekrente krijgen.

Welke lasten zijn er bij de hypotheek?

Zodra je een hypotheek gaat afsluiten maak je met de geldverstrekker samen afspraken over de betaling van de lasten van een hypotheek. In sommige gevallen kunnen er zich omstandigheden voordoen waardoor het niet meer mogelijk is om de hypotheek af te lossen. In een dergelijk geval kan het zijn dat je de woning moet gaan verkopen en dat de opbrengst van de woning lager is dan het bedrag dat je uiteindelijk moet gaan terugbetalen. Er zal dan een hypotheekrenteschuld ontstaan. Deze restschuld wordt door het Waarborgfonds betaald aan de geldverstrekker.

Arbeidsongeschikt of werkloos

Mocht je jaarinkomen dalen door werkeloosheid of mocht je arbeidsongeschikt worden en je dus geen schuld hebt aan de gedwongen verkoop, dan kan het Waarborgfonds je dit bedrag kwijtschelden. Je hoeft het bedrag dan dus niet meer terug te afdragen. Het is hiervoor wel een voorwaarde dat je hebt meegeholpen om de restschuld zoveel mogelijk te beperken. Hiervoor moest je bijvoorbeeld contact opnemen met de bank om te bekijken hoe je deze achterstand kunt inlopen, als je betalingsachterstanden hebt.