Overwaarde hypotheek
verzeker uw huis

Overwaarde hypotheek

De laatste decennia zijn de huizenprijzen sterk gestegen, met als gevolg dat de waarde van de huizen sterk is gestegen. Als de waarde van uw huis meer is dan uw hypotheek dan kunt u dit uitstekend gebruiken voor verbouwingen aan uw woning – met volledige fiscale renteaftrek. Zo komt die nieuwe badkamer of keuken wel heel dichtbij. Al deze zaken kunt u financieren door de overwaarde van de woning te gebruiken. Wanneer u uw huis zou verkopen kunt u de hypotheek helemaal aflossen. Het geld dat overblijft is de overwaarde.

Berekenen van de overwaarde

Het berekenen van de overwaarde is als volgt. Wanneer u de woning verkoopt kunt u van het bedrag dat u ontvangt de verkoopkosten en de hypotheekschuld aftrekken. De verkoopkosten bestaan uit kosten van de makelaar. De hypotheekschuld is het totale openstaande bedrag bij de bank. Het bedrag dat overblijft is de overwaarde die u kunt gebruiken voor verbouwing of verbetering van uw woning.

Overwaarde gebruiken voor verbouwing

Als u jaren terug een woning hebt gekocht dan is de kans groot dat uw woning nu veel meer waard is dan het oorspronkelijke aankoopbedrag. Als u de overwaarde gebruikt voor een verbouwing dan wordt de huidige hypotheek verhoogd of u kunt een tweede hypotheek aanvragen om de overwaarde te gebruiken. De winst die u heeft gemaakt wordt dan nuttig en tegen gunstige voorwaarden gebruikt. Als u dit geld investeert in de woning dan is er een volledige renteaftrek, zoals ook het geval is met de hypotheek.