Rentevastperiode hypotheek
huis

Rentevastperiode hypotheek

De hypotheekrente is belangrijk als u wilt weten hoeveel de maandlasten zijn van uw hypotheek. Doordat deze afhankelijk is van de ontwikkelingen op de geldmarkt staat deze niet vast maar zijn er vaak aanpassingen. De hypotheekrente wordt voor een bepaalde periode vastgezet. Dit wordt ook wel de rentevastperiode genoemd. Deze kan voor een lange of korte periode worden vastgezet. Wanneer u voor een lange periode de rente vast zet dan merkt u weinig als de rente gewijzigd wordt. U bent immers zeker van de rente ten tijde van het afsluiten van de hypotheek. Als u een variabele rente heeft dan ligt het heel anders en zult u vaker wijzigingen zien in de hypotheekrente.

Lange rentevastperiode

Als u een hoge hypotheek neemt dan is het verstandig te kiezen voor een lange rentevastperiode. Hoe hoger de hypotheek hoe hoger de maandlasten uitvallen in het geval van veranderingen op de geldmarkt. U verlaagt het risico behoorlijk met een lange rentevastperiode. U betaalt dan voor langere tijd dezelfde maandlasten. Een lange rentevastperiode is de beste keuze wanneer de rentestand laag is.

Als u de rente voor een langere periode vast zet dan is het rentepercentage gegarandeerd voor deze periode vastgezet en weet u zeker wat u maandelijks moet betalen. U heeft dan geen last van fluctuaties op de geldmarkt. Dit heeft ook een keerzijde. Het rentepercentage dat u betaald wordt hoger naarmate u een langere rentevastperiode kiest. De kans op een hogere hypotheekrente wordt op deze manier uitgesloten. Voor welke periode u moet kiezen hangt af van allerlei factoren, zoals de actuele stand van de rente en de verwachte ontwikkelingen op dit gebied.

Korte rentevastperiode

Als u een normale hypotheek neemt die u makkelijk kunt betalen is het verstandig te kiezen voor een kortere rentevastperiode. U kunt dan meer risico’s nemen betreffende de maandlasten in het geval de rente gaat stijgen. Op korte termijn kunt u veel geld besparen of veel meer betalen. Juist door het risico dat u meer moet betalen in het geval de hypotheekrente stijgt kiezen veel mensen voor een lange rentevastperiode.